Zelfstandige betaalt straks 225 euro voor arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Zelfstandigen betalen straks gemiddeld 225 euro per maand voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat verwacht minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Voor zelfstandigen met lagere inkomens valt de premie lager uit. Ook is het bedrag aftrekbaar van de belasting. 

 

De bewindsvrouw beseft dat 225 euro voor een deel van de zelfstandigen veel geld is. Zij rekent erop dat ze de hogere kosten kunnen doorberekenen aan hun opdrachtgevers door hogere tarieven te vragen. Tot nu toe doet een groot deel van de zelfstandigen dat niet, bijvoorbeeld uit angst om opdrachten te verliezen aan goedkopere concurrenten. Maar als de verzekering straks verplicht is, verwacht Van Gennip dat zelfstandigen de extra kosten vaker wel kunnen doorberekenen. 

 

De verplichting om langdurig verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte of letsel, maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen als ze arbeidsongeschikt worden. Daarna komt het geld van de verzekering.

Ook private verzekering is een optie

Zelfstandigen mogen ook een private verzekering afsluiten als ze dat fijner vinden. Zo'n verzekering moet wel minimaal dezelfde dekking en premie hebben als de publieke variant. Daarnaast moeten deze zelfstandigen een bijdrage betalen voor de publieke verzekering. Hoeveel mensen straks een publieke verzekering moeten hebben, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel de bijdrage is voor degenen die een private verzekering afsluiten.

Bron: NU.nl